8.05.2013

Karadeniz Gezisi'nden / Trabzon (Sümela Manastırı)

Sümela Manastırı'na hocamızdan orada bulunan bitkileri dinleyerek, etrafımızdaki bu güzelliği içimize sindire sindire çıktık.




 Ağaç üzerinde yaşayan cıvık mantarlar.


 Manastırın yapımı tarihi bilgilere göre 13. yy'a dayanıyormuş.


 Duvarların üzerindeki freskler ise 18. yy'da yapılmış. Hz. İsa'nın doğumu, mucizeleri, çarmıha gerilişi, indirilişi ve daha bir sürü döneme ait freskler var. Sanat tarihi alan bitki çizim hocam da gezideydi ve bu fresklerin anlamlarını anlattığında çok etkilendim. O olmasa öylece bakardık sanırım. Zaten bu tahribatta zor algılanıyor neyin ne olduğu.
Neredeyse bütün insan figürlerinin gözleri oyulmuş ya da  yüzleri yok. Bunun sebebi inançlarına göre bu şekilde nazarı önlediklerini düşüyorlarmış. Bir de İbranice bir sürü şey yazıyordu. Kendi dinlerine ait böyle bir yapıyı bozmaları çok üzücü ve şaşırtıcı. Bizim insanlarımızda yazmış tabii her yere isimlerini. Onlara ayrı sinirleniyor insan gördüğüm isimlerin kulakları çınlamıştır umarım.



 Bir arkadaşım yanına çağırıp "şuraya baksana" dediğinde bu görüntüyle karşılaştım. İlk başta korksam da sonra böyle bir şeyi ayarlamaları hoşuma gitti. Hoca güneşe göre ayarlanmış olabilir dedi. İçeri ışıklandırılsa oradan yani o yükseklikten tüm şehre bakıyormuş izlenimi yarattı bende.


2 yorum:

  1. bir türlü gidemediğim ama gitmeyi çok arzu ettiğim bir yer.en yakın zamanda inşallah diyorum.muhteşem kareler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer Karadeniz. 5 günde(2 günü yol:) yoğun bir şekilde gezdik ama yetmedi doyamadım.

      Sil