18.10.2012

Kaktüs Serası

 Biyoloji bölümünde ve de botanik opsiyonunda olunca gezilerimiz böyle yerler oluyor. Kaktüsler her zaman ilgimi çekmiştir. Hatta o kadar güzel çiçeklerin arasında kaktüsleri sevmem dalga konusu olmuştur. Bu güzelim sera Urla'da(Ünal Kaktüs Çiftliği ). Hobi olarak başlayan merak 1000 küsür kaktüs çeşidine kadar çıkmış. 
Gözüm döndü resmen. Hepsi de o kadar güzel ki. Bahar ayında gitmek lazım aslında. Çiçek açtıklarında bambaşka oluyorlar. 
Ellerim diken içinde kaldı. Minik minik dikenler parmaklarımı sarmış. Tabi bu koca koca dikenlere pek yaklaşmadım. 
Bu fotoğraf üretimlerinin yapıldığı seradan. Bir çok üretim şekli var. Altta gördükleriniz çelikleme yöntemi. Orta sıradaki 2. kasadakiler ise ayırma yöntemi. Bazı kaktüsler yan kısımlardan yavru veriyor. Onlar ayrılıp toprağa dikiliyor.


Vee benim minik kaktüs köşem. 
Büyük kaktüsün yanındaki yıldız kaktüsün 4 tane yavrusu var. Nasıl mutlu oluyorum onlar büyüdükçe. 
Arada bi tane Afrika menekşesi var. 






4 yorum:

  1. kaktüs hastasıyım bende .. bayıldım seraya..

    YanıtlaSil
  2. Hobi bahçesi; mini sera veya hobi sera

    Bizde hazır imal edilmiş halde satılması henüz çok yenidir, “yeni tanınmak üzere”dir. Söz konusu mini sera veya bahçe seraları için bizde “hobi sera” terimini kullananlar var.
    Eski klasik limonluklardan farkı, bunların şimdi çiçek ve bahçe meraklıları için portatif olacak şekilde üretimlerinin yapılıp satışa sunulmasıdır.

    Bunlara ingilizcede hobby garden, greenhouse gibi isimler verilir. Hobi bahçesi denince bizde normal bahçeler anlaşılıyor. Mini sera denince de el kadar, akvaryum gibi gerçekten mini seralar anlaşılıyor (hâlbuki bunlara Hobi Sera denir).


    Hobi bahçesi mini seralar büyük bir tavuk kümesi gibidir, en azından bir köpek kulübesinden dört misli kadar büyüktür. Gelişmiş batı ülkelerinde ve ABD’de yapı market tarzı yerlerde ve süs bitkileri / bahçe meraklıları için olan mağazalarda hazır satılır. Yurt içinden “hazır satın alabileceğiniz” bir yer örneği olarak Serapey.com web sitesine bakabilirsiniz.

    Madem bizde henüz pek bilinmiyor ve her yerde satılmıyor, o halde kendiniz de yapabilirsiniz. Tabii ki ihtiyacınız varsa. Veya yeni bir kazanç yolu olarak imal edip satışa sunabilirsiniz.

    Hobi sera / hobi bahçesi en kolay yoldan nasıl yapılır?
    Metreyle satılan hem kalın hem cam gibi tam şeffaf polyester branda / muşamba alarak çadır ya da tavuk kümesi yapar gibi pvc ya da alüminyum çerçevelerle ihtiyacınıza uygun bir Hobi Sera yapmanız kolay. Muşamba yerine polikarbon levhalar özellikle kışları fazla soğuk geçen yerlerde ısı yalıtımı için çok elverişlidir.


    Rüzgârdan uçup gitmesin diye yere sağlamca sabitlemek ve güneş içerdeki bitkileri pişirmesin diye gereken tedbirleri düşünmek gerekiyor. Daha uzun ömürlü ve bahçe serası olarak bir şey tasarlamak istiyorsanız hiçbir tahta malzeme kullanmamanızı tavsiye ederim. En iyisi pvc çerçeveler kullanmaktır.

    Bu tip limonluklar hangi amaçlarla kullanılır?

    1- Kış boyunca bazı bitkileri ağır dondan korumak.

    2- İlkbahar başında / kış sonunda ekeceğiniz tohumların daha hızlı büyüyebilmeleri ve nisan sonuna doğru esas yerlerine dikilebilecek hale gelmeleri.

    3- Kışın da sebze yetiştirilmesi.

    4- Gülden Afrika menekşesine kadar birçok bitkinin çelikle üretimi için yüksek hava nemliliği sağlaması.

    5- Fazlaca hava nemliliği isteyen bitkilerin havası yeterince nemli olmayan yörelerde yetiştirilmesi.

    6- Gece ısının çok düştüğü yerlerde soğuk sevmeyen bitkilerin yetiştirilmesi..

    7- Bahçelerde tavukların değil süs bitkilerinin devamlı kapalı yerde yetiştirilmesi..

    Daha birkaç amaç sayılabilir.


    Zararlı yönlerine gelince:

    — Birçok hastalıklar ve parazitler içerde kolayca çoğalabilir.

    — Direkt güneş alan bir yerde bulunuyorsa sıcak günlerde bitkiler sıcaktan pişebilir.

    Onun için yukarıdaki amaçlardan en çok ilk dört madde için uygundur: Tüm kış boyunca ve diğer mevsimlerde kısa süreli amaçla kullanılması.

    Yüksek nem isteyen bitkiler için devamlı kullanılacaksa içerde iyi bir havalandırma tertibatı, nemlendirme tertibatı ve ısı dengeleyici tertibat kullanmak gerekiyor. Bu tip limonluklar tam teşekküllü mini ve kompakt bir sera gibidir. Gelişmiş ülkelerde bunlar orkideler için hazır satılır, ev içinde kullanılabilecek ölçülerde olup güneş etkisi veren ışıklandırma sistemine de sahiptir.


    Bahçelerde ve balkonlarda yapılacak mini seralarda dikkat edilecek hususlar:
    Direkt öğle güneşi almaması gerekiyor. Ya seyrek gölge veren ağaçların altında bulunmalı ya da güneşi filtrelemek için çareler bulmalısınız.

    İçerisi daha sıcak olacağından dolayı içerde toprak normale göre daha çabuk su kaybeder. Sulama kontrollü olarak yapılmalı.


    Hastalıklara ve parazitlere karşı dikkat edilmeli.


    İçerisinin iyi havalandırılması sağlanmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bu güzel bilgiler için. Çiçekçilik ve Seracılık notlarımı okuyormuşum gibi hissettim :)

      Sil