16.04.2013

Herbaryum değerlendirme

Adı: Cystoseira mediterranea
 Herbaryum, bitkilerin teşhis edilecek kısımlarının alınıp preste kurutulduktan sonra uygun kağıt ya da karton üzerine yapıştırılıp saklanması işlemi. Bir çırpıda yazdım ama bu kadar kolay olsa keşke. Geçen yıl aldığım herbaryum teknikleri dersinin laboratuvarında yaptığım örneklerden bir kısmı buradakiler. Özellikle alglerin(yosun) kurutma işlemi çok meşakkatli. Mart ayında dizimize kadar denize girip toplamıştık. Sabahlamıştık bitirene kadar. Topladığımız algleri su dolu bir kaba koyup çamurları, içlerinde saklanan kabukluları ve adını bilmediğim bir sürü yumuşak canlıları temizlemiştik. Sonra aralarına tela ve gazete kağıdı koyup üst üste dizdik. İlk gün 3 saatte bir gazeteleri değiştirdik. Hoca değiştirmezseniz alg kağıdı boyar notunuzu kırarım demişti. 98 alıp alnımın akıyla çıktım bu işten :)
Dosyanın içinde saklıyorum hala hepsini. Bir tanesini çerçeveye koydum çok güzel durdu.
                                                              Gigartina sp.
                                                          Gracilaria sp.
                                                                                 Ulva sp.

                                                                      Padina sp.
                                                        Scytosiphon simplicissimus


Can sıkıntısı




14.04.2013

Babaanne dokuması kilimler

Babaanne evinde bahar temizliği başlamış. Halam bütün evi kaldırmış. Her yıl kilimleri havalandırmak başlı başına bir işken yün olduğu için de saklaması zor. Bu yüzden paylaşalım demiş. Duyunca nasıl heyecanlandım. Babaannemin iplerini yünden yapıp kök boyasıyla boyadığı iplerle dokuduğu kilimler bunlar. Değeri paha biçilemez benim için. Ben bu fotoğrafı çekerken o da payıma düşen kilimin üzerindeki desenlerin adlarını söylüyordu bana. Hepsini hatırlıyor. "Şimdi gücüm olsa dokurum hala hatırlıyorum" diyor.

                                   Bu da halamın kilimi. Kayınvalidesi vermiş önceden.
 Bu da yün iplerden dokunuyormuş. Şimdi yapan bulursam istediğim renkte yünleri götürüp yaptırmak istiyorum.

 
Babaannemin dokuduğu bir kilim yine. Anneme düğünlerinde vermiş çeyiz olarak.

Şeftali dalının altında kilim desenlerini anlatıyor heyecanla.






















Kilimlerin havalandırıldığı balkonun manzarası. Biberiye, nane, kekik, ısırgan küçücük bahçede gözüme çarpanlar. Çocukken bu bahçede az oynamadım. Babaannem bir sürü sebze yetiştirirdi onları sulardık. Otomatik bir zımbırtı yaptırmadan önce tulumbayla su çekiyorduk. Baya eğlenirdim kova kova su doldururken. Çocukluğum üzüm bağları, sebze bahçeleri arasında geçtiği için şehir boğuyor çoğu zaman beni. Sakin bahçeli ev hayali kuruyorum hep. Şehre de çok uzak olmasın tabi :)





8.04.2013

Yeni çizim defterleri

 Ne zamandır aradığım çizgisiz defterleri buldum. Hem de 7,5 liraya. Minik defter de kardeşimin hediyesi.
 Bu hasta olduğum magnetleri de takı bakmak için girdiğimiz bir dükkanda gördüm. Kardeşim bütün dükkanı dolaştığında ben hala magnetlerin arasındaydım :)

Doğum günü pastası


Haftasonu kardeşimin doğum günüydü. Bir gün sonra bir de ben bu pastayı yaptım. Koyu fenerli olan kardeşime maç galibiyetiyle doğum günü arası bir pasta yapmış oldum.
                Bu da hediyem. Arkadaşımın annesi yapıyor bu sevimli önlüğü ve dahasını.

Bunlar da ebru yapan arkadaşımın kardeşime hediyeleri. Ebrulara pvc kaplatarak amerikan servisi olarak kullanabiliyorsunuz. Yıkasanız da bir şey olmuyor.
Soldaki de minik bir kitap ayracı.